Zaandam,
24
juli
2019
|
10:32
Europe/Amsterdam

Albert Heijn, Natuurmonumenten en AH-aardappeltelers bevorderen biodiversiteit

Albert Heijn, Natuurmonumenten en AH-aardappeltelers laten akkerranden bloeien. Albert Heijn, Natuurmonumenten en de vaste AH-aardappeltelers ondertekenden vorig jaar een samenwerkingsovereenkomst om biodiversiteit te bevorderen. De aardappeltelers van Albert Heijn leveren niet alleen aardappelen, ze zorgen ook voor natuur en biodiversiteit. Ze zijn de samenwerking begonnen door akkerranden in te zaaien met bloemen en kruiden. De akkerranden staan inmiddels in bloei en trekken veel soorten insecten en vogels aan. Natuurmonumenten en Albert Heijn zijn blij met de zorg van de aardappeltelers.

De samenwerkingsovereenkomst werd vorig jaar getekend door Albert Heijn, Agrico, Leo de Kock en Nedato namens de telers, Natuurmonumenten en CLM (kennis- en adviesbureau op het gebied van landbouw, voedsel, natuur en milieu) bij een vaste aardappelteler van Albert Heijn in Oud-Beijerland. Boswachters en ecologen van Natuurmonumenten gaan rechtstreeks met telers in gesprek over hoe zij op hun bedrijf de natuur een handje kunnen helpen door akkerranden in te zaaien. CLM onderzoekt en adviseert welke mogelijkheden er naast de akkerranden zijn om biodiversiteit op en rondom de landbouwpercelen te vergroten. Eenvoudige maatregelen zoals nieuwe biodiverse erfbeplanting, nestkasten voor roofvogels en uilen, bijenhotels en vleermuiskasten zijn daarbij in beeld.

Aantal bloemen en dieren neemt toe
Naast de verduurzaming van de aardappelteelt is het inzaaien van de akkerranden een belangrijke ontwikkeling in het creëren van een natuurlijker boerenland. Volgens CLM vergroot het doelgericht aanleggen van bloemrijke akkerranden de biodiversiteit, verbetert de waterkwaliteit, stimuleert de groei van het aantal akkervogels (patrijzen), bijen, vlinders en hommels, vergroot het aantal natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes die bladluisplagen in de gewassen kunnen beheersen en het is bovendien een verfraaiing van het landschap. In de provincies Flevoland, Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland hebben 35 telers nu al ruim 20 km akkerrand ingezaaid. De akkerranden staan inmiddels in bloei met geurende kruiden, grassen en zomerbloemen.

Over de foto's:
Akkerranden in Oud-Beijerland.
Gert-Jan van Dueren, links, Nedato-aardappel teler uit Oud-Beijerland en Jan den Boer, rechts, buitendienst teeltadviseur.