Zaandam,
26
januari
2017
|
16:32
Europe/Amsterdam

Albert Heijn ondersteunt ambities Voedseltop

Staatsecretaris Van Dam, minister Schippers, minister Ploumen en staatssecretaris Dijksma organiseerden vandaag een Nationale Voedseltop om met het bedrijfsleven en andere betrokken partijen afspraken te maken over gezonder, duurzamer en transparanter voedsel. Namens Albert Heijn sprak daar ook directeur Marit van Egmond, verantwoordelijk voor alle producten, over de ambitie van Albert Heijn.

"Bij Albert Heijn vullen we dagelijks zo’n 5 miljoen bordjes en dat zien we als een grote verantwoordelijkheid. We staan in direct contact met onze klanten dus we weten goed wat hen beweegt. Ze willen lekkere, gezonde, duurzame én betaalbare producten. En wij willen ervoor zorgen dat die producten elke dag in het schap liggen. En neem van mij aan, de lat ligt hoog. We willen het iedere dag beter doen om Nederland een stukje gezonder te maken.

Hoe doen we dat?

  1. Allereerst stimuleren we onze klanten om meer groente en fruit te eten. Want de consumptie blijft achter en daar willen iets aan doen. Samen met onze leverancier ontwikkelen we nieuwe producten. Zoals groente- en fruitspreads en nieuwe verspakketten waarmee je binnen 30 minuten een gezonde maaltijd op tafel zet. Klanten zijn daar blij mee. Het wordt voor hen zo makkelijker om elke dag 2 stuks fruit en 250 gram groente te eten.
  2. De Consumentenbond berichtte deze week dat we meer zout uit onze producten kunnen halen. Dat doen we. Sinds 2012 verlagen we de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker en halen we onnodige toevoegingen eruit. Uit onze pizza’s en kant en klare maaltijden hebben we bijvoorbeeld al 25% zout gehaald. Ook halen we suiker uit producten die veel door gezinnen worden gekocht zoals yoghurt en vla. En bij onze frisdrank vertellen we hoeveel suiker er in zit. We zien dat klanten hierdoor andere keuzes maken.
  3. Beter en gezonder eten begint wat ons betreft met een goed en gevarieerd menu. Niet met ingewikkelde diëten of shakes. Maar door en goed en gevarieerd menu. In de eerste Allerhande van 2017 vertellen experts hoe je in 7 stappen gezonder kunt eten. En met lekkere, gezonde en makkelijke recepten inspireren Nederland om die stapjes te zetten.
  4. Als laatste wil ik de technologie noemen. Nieuwe technologieën gaan ons helpen om klanten steeds persoonlijker te adviseren. Ook over gezonder eten. We zijn nu aan het testen hoe we klanten online inzicht kunnen geven in hun boodschappenlijstje. Dat doen we op basis van de AH Bonuskaart gegevens. Zo kunnen we bijvoorbeeld laten zien hoeveel groente klanten eten, of hoeveel zout. We kijken hoe we dat op een leuke en makkelijke manier kunnen vormgeven.

Dit is voor wat betreft Nederland. Maar ook internationaal proberen we een beweging in gang te krijgen. We zijn lid van het Consumer Good Forum en co-sponsor van de health & wellness group waar we afspraken maken om producten gezonder te maken. En hoe we verantwoorde marketing kunnen inzetten. Deze internationale samenwerking is belangrijk. We kunnen het niet alleen doen namelijk, niet als Albert Heijn, maar ook niet als Nederland. Want we opereren in een internationale markt.

Als laatste wil ik benadrukken dat de keuze uiteindelijk altijd bij de klant ligt. Maar het is en blijft de ambitie van Albert Heijn om Nederland een stukje gezonder te maken. Daar blijven we elke dag aan werken en daar stoppen we ook de komende jaren alle energie in.”