Zaandam,
03
februari
2022
|
09:31
Europe/Amsterdam

Albert Heijn zet verdere stappen op duurzaamheid

De aarde beter achterlaten vraagt om actie

  • Alle eigen Albert Heijn winkels in Nederland en België zijn in 2023 van het gas af 
  • Samenwerking met Eneco eMobility: dit jaar 240 elektrische laadplekken bij Albert Heijn winkels in Nederland en België. In 2025 zijn dat er minimaal 2.000 
  • BREEAM certificering voor Albert Heijn home shop-centers, distributiecentra en hoofdkantoor in Zaandam 

Albert Heijn wil ‘Samen beter eten bereikbaar maken. Voor iedereen.’ Vanuit deze missie neemt Albert Heijn verantwoordelijkheid voor het duurzaam gebruik van de hulpbronnen van de planeet. Sinds 2018 heeft Albert Heijn de eigen CO2-uitstoot met 92% teruggedrongen, mede gerealiseerd door de overstap begin 2021, naar 100% Hollandse windenergie voor alle stroom. Albert Heijn zet nu opnieuw stappen op duurzaamheid. 

Laadpalen 
Albert Heijn en Eneco eMobility hebben een samenwerkingsovereenkomst bereikt voor de aanleg van elektrische laadpalen bij Albert Heijn-winkels. Nog dit jaar worden er 240 elektrische laadplekken bij winkels geplaatst waar klanten hun auto kunnen opladen. Op deze manier maakt Albert Heijn het voor klanten makkelijker een bewuste keuze te maken om met duurzaam vervoer naar de winkel te komen, naast uiteraard fietsen of lopen. Ook deze energie is volledig duurzame stroom en afkomstig van Hollandse windenergie. 

Daarnaast kondigt de supermarkt vandaag aan dat alle eigen winkels van Albert Heijn in Nederland en België in 2023 van het gas af zijn. Hiermee wordt een extra CO2-reductie bereikt van 1,8%.

BREEAM certificering
In logistiek en distributie zijn eveneens stappen gezet. Door te investeren in de nieuwste technieken heeft Albert Heijn voor 7 home shop centers, 5 distributiecentra en het hoofdkantoor in Zaandam een BREEAM [Building Research Establishment Environmental Assessment Method] certificaat ontvangen. 

In 2021 92% minder CO2-uitstoot ten opzichte van 2018
Albert Heijn realiseert 92% minder CO2-uitstoot door diverse initiatieven zoals:
• Sinds begin 2021 is alle ingekochte stroom 100% Nederlandse windenergie, afkomstig van Eneco “Hollandse Wind”. 
• Sinds 2010 (ver)bouwt Albert Heijn nieuwe winkels (aard)gasvrij, waardoor driekwart van de winkels van het gas af is. In 2023 zijn dat alle eigen winkels. 
• In totaal is in alle winkels meer dan 40 kilometer aan wandkoelingen afgedekt met koeldeuren, en zijn lage koelingen voorzien van nachtafdekking. 
• In bijna de helft van de winkels vangen warmtepompen de warmte van de koelingen op voor het verwarmen van de winkel. 
• In 50% van de winkels wordt gekoeld met natuurlijke koelvloeistoffen. Deze koelmiddelen zijn veel minder vervuilend dan chemische koelmiddelen. 
• Er zijn 310.000 ledlampen geïnstalleerd in winkels en die besparen 50%. 
• Er worden zonnepanelen geïnstalleerd op steeds meer daken van onze locaties. Zo heeft het distributiecentrum in Zaandam er 11.063. Dit staat gelijk aan 2,5 voetbalvelden.