Zaandam,
11
december
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Allerhande Kerstfestival van start

Allerhande Kerstfestival van start: sfeer en trends proeven in het Spoorwegmuseum

Zaandam, 11 december 2015 - Vanochtend is de allereerste editie van het Allerhande Kerstfestival van start gegaan. Dit weekend geen treinen maar trends in het Utrechtse Spoorwegmuseum, want dit is voor even hét decor waar heel Nederland kerst op z'n best kan proeven en beleven. Van klassiekers met een twist tot bietencarpaccio en outdoor cooking met een mooi stuk wild, het is allemaal te vinden op het gezellige festivalterrein. Of wat dacht je van een 'Chocobombe' of een feestelijke Christmas Cocktail? Het is zomaar een greep uit het maar liefst 220 producten tellende kerstassortiment van Albert Heijn. Duizenden bezoekers doen op het Allerhande Kerstfestival van borrel tot dessert volop inspiratie op voor de feestdagen waarbij eten, drinken en gezelligheid centraal staan. Het festival is op 11 t/m 13 december geopend van 10:00 tot 22:00 uur.

Tradities eren en nieuwe creëren

Wat eten we met kerst dit jaar en welke trends beïnvloeden kerstkokend Nederland? Rutger Anema, hoofdredacteur van Albert Heijn's Allerhande, zocht het uit. "Er wordt veel waarde gehecht aan (familie)tradities tijdens de feestdagen, dat mag geen verrassing zijn. Wat wel opvalt is dat acht van de tien Nederlanders ieder jaar op 25 en 26 december hetzelfde op tafel zet. Niets mis mee, maar ook de vertrouwde gourmet of klassieke kalkoen kan je in een ander jasje steken. We zien gelukkig dat Nederland ook steeds creatiever wordt in de keuken en dat er ruimte ontstaat voor nieuwe tradities of klassiekers met een twist. Onze culinaire experts zijn doorlopend bezig om de laatste trends te ontdekken en deze komen dit jaar tot leven op het Allerhande Kerstfestival," aldus Rutger Anema. "Wat je wereldwijd ziet is dat er steeds meer gerechten zijn die je met elkaar deelt. Met onze grande entree - veel voorgerechtjes tegelijk op tafel - en het kerstbuffet spelen we daar op in".

De kersttrends van 2015 op een rij:

Klassiekers met een twist

Er zijn deze Kerst veel klassiekers met een moderne twist, zoals bijvoorbeeld carpaccio, van regulier tot black angus, tot een heerlijke bietencarpaccio, inderdaad van verse rode bieten. Ook een klassieker als kalkoen kent een twist als het wordt klaargemaakt als paupiettes. Dit zijn stukjes gevulde kalkoen omwikkeld met spek. Maar het kan ook andersom, de klassieker van een ander seizoen toevoegen aan de feestdagen. Barbecueën tijdens de feestdagen klinkt raar, maar is heel leuk. De trend om 'naar buiten' te gaan tijdens Kerst is over komen waaien uit Scandinavië. Met de hele familie dik aangekleed rond de barbecue verzamelen, zorgt voor een ultiem kerstgevoel. Warme chocolademelk of glühwein erbij, en voor de kinderen leuk marshmallows roosteren bij het vuur en het kerstplaatje is compleet! Op het festival tref je volop tips voor een geslaagde winterbarbecue en de bijbehorende producten zoals vlees of gevogelte.

Visfeest

Festa dei Sette Pesci (ofwel Feast of the Seven Fishes) is traditiegetrouw een Zuid-Italiaanse viering van kerstavond. Deze avond staan er zeven soorten vis op het menu. Het cijfer 7 heeft vermoedelijk ook een religieuze oorsprong en zou kunnen refereren aan de zeven sacramenten. Die betekenis is al lang niet meer overal even belangrijk. Het feest draait tegenwoordig meer om familie en het eten van heerlijke vis. Ook in Nederland wordt vis steeds populairder als onderdeel van het kerstmenu, en in ons land vooral als (lichter) voorgerecht. Een trend die we al jaren in Scandinavië zien.

Kerstcocktails

Kerst start extra feestelijk als er Kerstcocktails geserveerd worden. Een trend op cocktailgebied dit jaar is de poptail, een combinatie van cocktails en ijsjes. Er zijn twee varianten. Je hebt de cocktail op een stokje, waarbij je mixdrankjes als ijslolly's serveert. En je hebt de versie waarin fruitijsjes op hun kop in drankjes worden gedaan, zodat ze smelten en de smaken zich vermengen. Hier is prosecco heel geschikt voor. Of nog chiquer: champagne.

Eetbare cadeaus

Deze Kerst is het helemaal hot om mensen blij te maken met een culinaire zelfgemaakte creatie. Verras familie of vrienden dus met een homemade eetbaar cadeau in plaats van het gebruikelijke bosje bloemen. Denk bijvoorbeeld aan een weckpot met zelfgemaakte kerstgranola of een doosje met zelfgemaakte kerstkoekjes.

Alles voor een kerst om nooit te vergeten

Albert Heijn en Allerhande zijn met kerst sinds jaar en dag dé inspiratiebron voor Nederland. Al deze inspiratie komt nu samen op het kerstfestival. De laatste trends en kerstklassiekers zijn uiteraard ook terug te vinden in het Allerhande Magazine welke verkrijgbaar is in de winkel waar je natuurlijk ook het prachtige kerstassortiment aantreft. Klanten die zich echt geen zorgen willen maken over het bepalen van het kerstmenu kunnen kiezen voor de Allerhande Kerst Box. Hierin zitten alle ingrediënten en recepten voor een heerlijk 4-gangen diner voor 4 personen. En mocht het onverhoopt misgaan in de keuken? Geen paniek: de Allerhande Kersthulp biedt via Whatsapp lastminute hulp om het kerstdiner te redden. Kortom: Albert Heijn biedt alles voor een Kerst om nooit te vergeten.

*Bezoekers van het Kerstfestival kunnen de kersttrends van 2015 nog tot en met zondag vinden tijdens een bezoek aan het Spoorwegmuseum in Utrecht. Proeven, eten en drinken in de meer dan 70 stands, workshops en kookdemonstraties staan garant voor volop inspiratie voor een onvergetelijke Kerst.

Persfoto