Zaandam,
09
mei
2016
|
00:00
Europe/Amsterdam

Dementievriendelijke samenleving

Alzheimer Nederland en Albert Heijn slaan handen ineen voor een dementievriendelijke samenleving

Vandaag vertelde Cees van Vliet, directeur winkels & logistiek van Albert Heijn, tijdens het EU congres 'Living well with(out) dementia' in Amsterdam waarom Albert Heijn wil bijdragen aan een dementievriendelijke samenleving. Daarbij slaan Albert Heijn en Alzheimer Nederland de handen ineen. Als eerste stap ontwikkelen de organisaties een training voor Albert Heijn medewerkers die graag meer aandacht aan klanten met dementie willen besteden. Dit in navolging op het initiatief van supermarktmanager Nico Spierenburg van Albert Heijn Doorn. Hij nam vorig jaar het voortouw en zijn winkel werd een van de eerste dementievriendelijke winkels van Nederland. "De supermarkt in Doorn is een inspiratiebron hoe we een dementievriendelijke samenleving invulling kunnen geven", aldus Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS).

Cees van Vliet: "Albert Heijn wil een winkel zijn die verbonden is met de buurt. Een plek waar klanten zich thuis en welkom voelen. Daarin spelen onze medewerkers een belangrijke rol. We staan met onze winkels midden in de maatschappij en zijn dan ook een belangrijke ontmoetingsplek. Met 900 winkels waar 100.000 mensen werken hebben we een verantwoordelijkheid en een taak, zo voel ik dat. Dat vraagt om sensitiviteit, betrokkenheid en bereidheid om verder te kijken dan alleen de boodschappenkar. Dicht op de klant, daar gaat het om. Dat zit 'm enerzijds in klanten verrassen met sterke promoties, leuke spaaracties en beleving in de winkel. En anderzijds in extra aandacht voor ouderen en het ondersteunen van gezonde initiatieven voor kinderen. Die rol in de buurt is voor iedere winkel anders. Honderd van onze winkels staan in wijken en buurten waar één derde van de bewoners ouder is dan 65 jaar. Natuurlijk weten we dat een groot deel van deze 65 plussers fit en vitaal is. Maar we weten ook dat naarmate de leeftijd vordert de kans op dementie toeneemt en dat deze groep groeit. Deze mensen komen we dagelijks tegen in onze winkels. Ik vind het belangrijk dat onze medewerkers de signalen van dementie herkennen om vervolgens te kunnen handelen. In de praktijk betekent dit dat we deze klant - die vaak al jaren bij ons komt - extra begeleiden en in alle rust helpen met hun boodschappen of bij het afrekenen. Onze winkel in Doorn heeft hierin het voortouw genomen en daar ben ik trots op. Ook in andere Albert Heijn winkels waar dit speelt kent het initiatief navolging. Klanten én medewerkers reageren heel positief."

Gea Broekema, directeur Alzheimer Nederland is trots op deze samenwerking: "Het is geweldig dat Albert Heijn deze handschoen oppakt. Want zij kunnen echt verschil maken voor mensen met dementie en hun naasten. Het aantal mensen met dementie neemt snel toe. Naar verwachting zijn er in 2040 een half miljoen mensen met dementie in Nederland. Alleen samen kunnen we er voor zorgen dat deze mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Winkelmedewerkers leren hoe zij om kunnen gaan met mensen met dementie is daarbij een belangrijke stap. Wij verheugen ons dan ook zeer om deze samenwerking verder uit te rollen".

Kijk hier voor het filmpje dat onderdeel is van de campagne 'Samen dementievriendelijk' van het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport: www.samendementievriendelijk.nl.

Bijlagen