Zaandam,
06
juli
2016
|
00:00
Europe/Amsterdam

Eerste bonen pop-up store opent zijn deuren

De eerste bonen pop-up store is geopend! In het Internationale Jaar van de Boon, uitgeroepen door de Verenigde Naties, zet Albert Heijn bonen in de schijnwerpers met een eigen pop-up store op het Gelderlandplein in Amsterdam. Hier kan iedereen van 6 t/m 10 juli ontdekken wat je allemaal met bonen kunt maken en hoe lekker ze zijn.

In de mini pop-up store kun je onder andere bonenburgers en diverse bonenspreads proeven. Bonenambassadeurs chef kok Luc Kusters van Restaurant Bolenius - het beste groenterestaurant van 2015 - en foodie Miljuschka Witzenhausen openen de pop-up store aanstaande woensdag.

In de ban van de boon

Dat 2016 het jaar van de boon is, is niet onopgemerkt gebleven: Nederland is in de ban van de boon. De peulvrucht kon de afgelopen maanden rekenen op een flinke groei. Zo kende de markt van peulvruchten het eerste half jaar van 2016 een groei van 15%. Bij Albert Heijn was de groei zelfs bijna 20%. Vooral de 'nieuwere' boonsoorten zoals zwarte bonen, kidneybonen en kikkererwten groeien hard. Bonen zijn een rijke voedingsbron: ze zitten boordevol eiwitten, vitaminen en aminozuren en zijn caloriearm. Ze zijn goed voor je gezondheid omdat ze het LDL-cholesterol verlagen. Daarom adviseert het Voedingscentrum in de Schijf van Vijf om wekelijks peulvruchten te eten. Bonen hebben daarnaast een lage milieubelasting en ze verrijken de bodem door de teelt.

Stapel op bonen

In Nederland eten we relatief gezien mondjesmaat bonen - zeker als je het vergelijkt met andere landen. "Dat komt onder andere omdat we het best lastig vinden bonen lekker klaar te maken" zegt Stefan van Kastanja, category manager peulvruchten bij Albert Heijn. "Daarom zetten we de bonen dit jaar extra in de schijnwerpers. De komende vijf dagen met de pop-up store en over een paar weken met nieuwe producten, bijvoorbeeld bijzondere bonenmixen met edamame boontjes, witte bonen en grote kidneybonen. Later dit jaar organiseren we bonenproeverijen in winkels en staat de Allerhande vol boneninspiratie".

In de pop-up store draait het vijf dagen lang om bonen. Met proeverijen, een bonenbar en Herman den Blijker die donderdag 7 juli een verrassend bonengerecht komt maken en zijn bonenkookboek signeert. De bonen pop-up store zit naast de Albert Heijn XL op het Groot Gelderlandplein in Amsterdam. Geopend van woensdag 6 juli t/m zondag 10 juli, van 13.00 tot 19.00 uur.

Persfoto