Zaandam,
08
juni
2018
|
11:00
Europe/Amsterdam

Gebruik bestrijdingsmiddelen daalt in groente- en fruitschap Albert Heijn

Ruim een kwart van de Nederlandse gewassen in het groente- en fruitschap van Albert Heijn kan goed geteeld worden zonder gebruik van de 27 meest schadelijke bestrijdingsmiddelen. Dit blijkt uit resultaten van een meerjarig project tussen Albert Heijn en Natuur & Milieu die vandaag worden gepresenteerd. Het doel van de samenwerking is dat vanaf 2019 geen schadelijke bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

De tussentijdse resultaten rapporteren over de eerste pilots die Albert Heijn samen met telers en Natuur & Milieu heeft uitgevoerd in het teeltjaar 2017. In die pilots is onderzocht hoe gewassen geteeld kunnen worden zonder gebruik van de 27 meest schadelijke bestrijdingsmiddelen.

Vervolg samenwerking
“De eerste resultaten uit de pilots stemmen hoopvol,” aldus Marjolein Demmers, directeur bij Natuur & Milieu. “Bij veel van de gewassen blijkt een andere teeltmethode goed mogelijk. Maar we zijn er nog niet. Daarom blijven we hard werken om ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen bij de rest van de gewassen aan te pakken. Het is mooi dat we dit samen met Albert Heijn en de telers kunnen oppakken, die gezamenlijke betrokkenheid is belangrijk voor een succesvol resultaat.”

In 2018 en 2019 worden de succesvolle pilots herhaald om te kijken of de resultaten standhouden. Daarnaast zijn er gewassen waarvoor nog geen pilot is uitgevoerd of waarop de eerste pilot nog niet succesvol was. Voor deze gewassen wordt in 2018 verder onderzocht hoe daar het beste zonder de meest schadelijke bestrijdingsmiddelen geteeld kan worden.

Unieke samenwerking
Albert Heijn en Natuur & Milieu startten de samenwerking uit een gedeelde ambitie voor milieuwinst. Marit van Egmond, commercieel directeur bij Albert Heijn: “Bij Albert Heijn vinden we lekker, vers en gezond eten belangrijk, en werken we continu aan de verduurzaming van onze groente- en fruitproducten. Samen met onze telers, Natuur & Milieu kijken we in het project naar structurele oplossingen, met oog voor behoud van kwaliteit en betaalbaarheid.”

Over de pilots
Voor het project zijn in 2017 bij 17 van de in totaal 49 Nederlandse gewassen in het groente- en fruitschap pilots uitgevoerd. Bij aardbei, komkommer, paprika, prei, sperzieboon, tomaat, ui, peen en selderij bleek de pilot geslaagd en kan het gebruik van de schadelijke middelen worden weggelaten. Bij courgette, rucola, boerenkool, chinese kool en sperzieboon bleek een pilot niet nodig: daarbij werden de 27 meest schadelijke middelen al niet gebruikt. Daarmee blijkt dat in totaal ruim een kwart van de gewassen in het groente- en fruitschap al goed geteeld kan worden zonder gebruik van de 27 bestrijdingsmiddelen.

Het rapport is rechtsboven te downloaden.