Zaandam,
23
juli
2021
|
10:55
Europe/Amsterdam

Komkommers bij Albert Heijn jaarrond uit Nederland

Samenvatting

Bij Albert Heijn is sinds dit jaar de Nederlandse komkommer het hele jaar verkrijgbaar. Gijs Heineke, inkoper groente bij Albert Heijn, vertelt dat dit mogelijk is door verbeterde technieken en het bieden van afnamezekerheid aan telers. Heineke: “De komkommers van eigen bodem zijn een stuk verser. Je hebt ze twee dagen na de oogst al op je aanrecht liggen." Jaarlijks verkoopt Albert Heijn zo'n 50 miljoen komkommers. Daarmee is de komkommer het populairste product op de groente- en fruitafdeling. “Komkommer is zo populair doordat bijna iedereen komkommer graag eet, graag als snack, door salade, mee naar werk, sport en (thuis)kantoor. In de wens van klanten om de aanbevolen dagelijkse hoevelheid groente van 250 gram te halen is komkommer een makkelijke manier”, aldus Heineke.

Producten van Nederlandse bodem
Er is steeds meer behoefte aan producten van Nederlandse bodem. Albert Heijn koopt verse producten zo dichtbij mogelijk in. Melk, kaas, eieren, kip en varkensvlees komen al voor 100% van eigen bodem. Dit jaar komen er meer dan 40 miljoen aardappel-, groente- en fruitproducten van Nederlandse bodem bij. Door gebruik te maken van innovatieve teelt- en bewaartechnieken kunnen klanten nog langer genieten van producten uit Nederland. Producten van Nederlandse bodem zijn verser. Verse producten hebben een korte houdbaarheid en daarom is snelheid in de keten belangrijk. Al binnen 24 uur liggen deze producten in de winkels en dat zorgt voor de lekkerste smaak. Daarom haalt Albert Heijn zoveel mogelijk verse producten uit eigen land en werkt al jarenlang intensief samen met Nederlandse melkvee-, varkens- en pluimveehouders, en aardappelen-, groente- en fruittelers. Nu dus ook komkommers.

Wat komt er allemaal kijken bij de komkommerteelt?
Gijs Heineke legt uit: “Komkommers groeien in kassen in Nederland bij onze vaste telers, met wie wij afspraken over aantallen en prijs. Zo geven we telers zekerheid en hebben we altijd voldoende beschikbaarheid voor onze klanten. Af en toe komen er ook kromme komkommers van de planten, die verkopen we in de vorm van de Buitenbeentjes.”

Door jaarrond Nederlandse komkommers aan te bieden aan de klanten van Albert Heijn is de logistieke keten met twee dagen verkort in de wintermaanden. Dat doet veel met de versheid en de kwaliteit van de komkommers. In het Beter voor de Natuur en Boer-programma werkt Albert Heijn met vaste telers door klimaatimpact te verlagen, biodiversiteit te verbeteren en de bodem te versterken.