Zaandam,
11
december
2016
|
19:00
Europe/Amsterdam

Mannen willen wild en meer avontuur tijdens Kerstdiner

  • Bijna eenderde van Nederland kookt dezelfde gerechten als voorgaande jaren
  • Mannen zijn vernieuwers in de kerstkeuken
  • Geplande bestedingen aan het kerstdiner stijgen naar 110 euro gemiddeld

Albert Heijn heeft onderzocht* wat Nederland deze kerst eet. Wat blijkt? Het gros van de Nederlanders houdt vast aan het oude vertrouwde. Het zijn vooral mannen die verandering willen met meer wild en avontuur in de kerstkeuken. De inspiratie voor deze vernieuwing komt mede door de populariteit van kook-tv. Wat nog meer opvalt? De geplande bestedingen aan het kerstdiner stijgen en bedragen gemiddeld 110 euro. Drie jaar geleden was dit nog 85 euro.

Wat eten we deze Kerst?
Nederlanders kiezen het vaakst voor een driegangen-menu (42%), maar wat staat er dan precies op tafel? Een meerderheid zet vlees (70%) en groenten (69%) op tafel, waarbij mannen vaker voor wild kiezen dan vrouwen: 26% vs. 10%. Toch blijven de meest populaire vleesgerechten tijdens Kerst biefstuk en rollade, op de voet gevolgd door kip, wild en kalkoen. Ondanks de ‘vernieuwingsdrift’ van de mannelijke thuiskok, heeft bijna de helft van Nederland een voorkeur voor traditionele en veilige gerechten. Ruim een kwart van de Nederlanders wil wel variëren, maar komt toch vaak bij dezelfde gerechten uit. Slechts een vijfde van de Nederlanders kiest voor een volledig nieuw recept. Mannen zijn daar avontuurlijker in dan vrouwen: 24% versus 16%.

Dat Nederlanders kiezen voor een veilig kerstmenu, zien we terug in de meest gezochte recepten op onze site www.ah.nl. De top 5 wordt gedomineerd door bekende klassiekers: garnalencocktail, tiramisu, stoofperen, vitello tonnato en rollade. Ouders met kleine kinderen vaak kiezen voor gourmetten en frietjes.

Zoveel mogelijk tijd met de gasten
Quality time samen met de gasten vinden we deze feestdagen belangrijk. Vier op de tien Nederlanders kiest daarom bewust voor gemaksrecepten. Een trend die Albert Heijn heeft verwerkt in de kersteditie van Allerhande. We houden de kerstkeuken dit jaar eenvoudig, met de mooiste gerechten in drie simpele stappen. Door te kiezen voor gemak, houden mensen meer tijd en aandacht over voor hun dierbaren, aldus 91% van de respondenten. Ook op andere manieren wordt tijd bespaard. Bijna de helft van de thuischefs vraagt gasten mee te helpen bij het bereiden van het diner en een kwart vraagt hen iets mee te nemen. Een goede voorbereiding is het halve werk en daarom bereidt ruim de helft van Nederland een aantal gerechten van tevoren (55%). Bijna vier op de tien mensen maakt een heuse planning alvorens aan de slag te gaan met het diner (37%).

Om de Nederlandse thuiskoks een handje te helpen heeft Albert Heijn ook dit jaar weer een rescue team klaarstaan: Allerhande Helpt!. Culinaire experts bieden tijdens de Kerstdagen tussen 09.00 en 21.00 uur via Whatsapp (06-nummer) last minute kookhulp als het mis dreigt te gaan. Naast de 170 speciaal voor Kerst ontwikkelde producten, biedt Albert Heijn voor de échte zorgeloze thuiskoks dit jaar de Allerhande Kerstbox. Hierin zitten alle ingrediënten en recepten voor een heerlijk viergangendiner voor vier personen.

*Onderzoek van PanelWizard onder 1.043 Nederlanders van 25 jaar en ouder