Zaandam,
01
oktober
2019
|
16:22
Europe/Amsterdam

Nederlandse thuisbarista experimenteert erop los

Koffie die we anno 2019 thuis zetten is steeds vaker duurzaam én Insta-waardig

Vandaag, op Wereld Koffiedag - het startschot van de Maand van de Koffie - presenteert Albert Heijn de laatste ontwikkelingen op koffiegebied. Wereldwijd worden dagelijks meer dan 2 miljard (!) koppen koffie gedronken. Nederland behoort tot de grootste koffiedrinkers ter wereld: we drinken gemiddeld 18.600 koppen per jaar, wat neerkomt op zo'n 4,4 stuks per dag. Door de toenemende populariteit van koffiebars experimenteren Nederlandse huishoudens tegenwoordig meer dan ooit met verschillende zetmethoden en koffiesmaken. Flat whites, Americanos of een sterk staaltje Insta-waardige latte art op basis van havermelk, we draaien onze hand er niet meer voor om. We genieten bovendien een stuk bewuster van ons bakkie pleur: Nederland is het land met de meeste koffie met een duurzaamheidslabel.

Ondanks dat filterkoffie en koffiepads nog altijd de meest verkochte koffieproducten bij Albert Heijn zijn, ziet de supermarkt dat steeds meer Nederlanders de luxe koffiebonen van koffiebarretjes en branderijen in huis halen. “Van alle koffie die we jaarlijks drinken, wordt 71 procent thuis gedronken en de rest buiten de deur. Uit onderzoek van het FoodService Instituut blijkt dat we vooral koffiedrinken omdat het lekker is (71%) en zorgt voor een goed begin van de dag (42%). Door de jaren heen zien we dat Nederlanders, ondanks de populariteit van filterkoffie en koffiepads, geïnspireerd raken en steeds experimenteler worden op koffiegebied.” In een koffiebar is je favoriete flat white of Americano natuurlijk zó besteld. Maar eenmaal thuisgekomen is het soms even zoeken naar de juiste verhoudingen, aldus Ico van Rheenen van BOON Magazine, het koffiemagazine van Albert Heijn, dat vandaag werd gelanceerd en in alle Albert Heijn-winkels gratis verkrijgbaar is.

Duurzaamheid en transparantie in de koffieketen
Consumenten willen, naast een heerlijk kopje koffie, ook steeds meer weten over waar hun eten en drinken vandaan komt. Is het bewerkt? Welke weg heeft het van land tot klant afgelegd en wat is de impact op de omgeving? Klimaatverandering zorgt voor uitdagingen in de keten van koffieproductie. Stijgende temperaturen en een veranderend regenpatroon resulteren in een lagere koffieproductie die gepaard gaat met lagere opbrengsten. Steeds meer koffieboeren krijgen te maken met de effecten van klimaatverandering en hebben het moeilijk. Op het gebied van duurzaamheid en transparantie in de koffieketen zijn de afgelopen jaren belangrijke stappen gezet. Met een geliefd product zoals koffie kan men dagelijks het verschil maken omdat de impact direct enorm is. Samen met leveranciers – zoals Fairtrade Original – zet Albert Heijn zich in voor een duurzame koffieketen zodat ons geliefde kopje koffie eerlijk en biologisch wordt geproduceerd, heerlijk smaakt en blijft bestaan. Perla produceert bijvoorbeeld klimaatneutrale koffie, wat betekent dat het hele proces van boon tot winkel wordt gemaakt zonder negatief effect op het klimaat. Daarnaast is het volledige assortiment van Perla Utz gecertificeerd. Dit betekent dat de boeren een eerlijke prijs voor hun koffiebonen ontvangen en efficiëntere landbouwmethoden toegereikt krijgen waarmee ze hun oogsten en werkomstandigheden kunnen verbeteren. Op die manier creëert het programma een beter inkomen en betere vooruitzichten, terwijl de boeren tegelijkertijd zorgdragen voor het milieu en het behoud van natuurlijke grondstoffen.