Zaandam,
21
december
2017
|
09:56
Europe/Amsterdam

Nederlandse thuiskoks in volle voorbereiding voor de kerstdagen

Van alle Nederlanders bereidt 69% het kerstdiner dit jaar (grotendeels) zelf. Dat betekent dat de meeste thuiskoks deze week massaal hun laatste kerstinkopen doen. Online boodschappen doen blijkt dit jaar populairder dan ooit; voor het eerst worden in een week tijd meer dan 100.000 bestellingen door Albert Heijn thuisbezorgd. De trends en ontwikkelingen in de laatste week voor Kerst op een rijtje:

De vijf kersttrends van 2017

1. De kerstborrel is in: meer dan 30 procent van de Nederlanders is van plan thuis een kerstborrel te organiseren. De kerstcocktail van het jaar: cranberry mule met gemberbier en wodka.

2. Groenten zijn de status van bijgerecht overduidelijk ontstegen; bij negen op de tien Nederlanders spelen groenten een belangrijke rol op het kerstmenu. Dus Biet in plaats van Beef Wellington.

3. De bereiding van het kerstmenu gaat van handmade naar handtouched. Thuiskoks maken gebruik van verspakketten voor bijvoorbeeld soep, curry of pasta.

4. We gaan steeds bewuster om met het eten van vlees en kiezen tijdens onze kerstmaaltijd vooral voor vlees van slagerskwaliteit.

5. De shared dining-trend zet zich voort, waarbij iedereen aan de dinertafel zijn/haar eigen favoriete gerechten samenstelt. Een van de populairste desserts om te delen is dit jaar de kerstkrans van meringue.

Wist je dat…

• We besteden dit jaar meer geld aan het kerstdiner dan vier jaar geleden; gemiddeld €108,- versus €85,- in 2013.

• Barbecueën tijdens de feestdagen wint terrein: aankomende Kerst steken we de barbecue drie keer zo vaak aan dan in 2016.

• 40% van de Nederlanders verwacht meer dan een kilo aan te komen tijdens de feestdagen.

• De onderwerpen die de grootste ergernis wekken aan de kersttafel zijn politiek (21%), familieproblemen (21%) en financiën (18%).

• In het kader van de kerstgedachte is een derde van Nederland van plan een keer iemand uit te nodigen die hij of zij (nog) niet zo goed kent.

Online boodschappen doen en recepten zoeken

• Deze week bezorgt Albert Heijn bij meer dan 100.000 klanten de kerstboodschappen thuis. Dat is een record. De top 3 meest bestelde producten: feeststollen, mini hamburgertjes en kerstboombolletjes.

• Het covergerecht van de Kerst Allerhande, een kerstkrans van meringue, citroenyoghurt en fruit die mensen zelf kunnen samenstellen, is deze week het meest gezochte recept op ah.nl. De krans werd bijna 20.000 keer bekeken. Ook zoeken consumenten veel naar recepten van stoofperen, Kerst meatloaf, gerookte zalmbonbon en vegan meatloaf.

Openingstijden

• Nagenoeg alle Albert winkels zijn op zondag 24 december van 7.00 tot 19.00 uur open. Op maandag 25 december zijn ruim 130 winkels geopend en op vrijdag 26 december kunnen klanten bij meer dan 600 winkels terecht. Zie www.ah.nl voor de precieze openingstijden.

• Mochten klanten er tijdens het kerstkoken even niet uit uitkomen dan staat een speciaal team, bestaande uit de culinaire redacteuren van Allerhande, klaar om vragen via WhatsApp te beantwoorden (telefoonnummer 06 4848 4040). Ook tijdens de kerstdagen.