Zaandam,
14
mei
2018
|
16:00
Europe/Amsterdam

Oesterzwammen gekweekt op koffiedik bij AH XL Gelderlandplein

Vanaf vandaag verkoopt Albert Heijn twee weken lang verse oesterzwammen gekweekt op koffiedrab in AH Gelderlandplein XL. In samenwerking met paddenstoelenleverancier GRO | Green Recycled Organics wil Albert Heijn een stap maken in het verduurzamen van de voedselketen en experimenteren hoe de klant hierop reageert.

Oesterzwammen kweken op koffiedrab
Albert Heijn heeft als doel de klant kennis te laten maken met een nieuwe, circulaire manier van oesterzwammen kweken om daarmee het voedselsysteem een stuk duurzamer te maken. Het circulaire principe werkt als volgt: het koffiedik wordt opgehaald uit een AH winkel, in grote tunnels staan honderden blokken stro met koffiedik, kalk en schimmelsporen. Na een paar weken doorgroei van het substraat wordt vervolgens de temperatuur verlaagd en ontstaat er een herfstachtig klimaat. Dan schieten de oesterzwammen uit de grond, zonder enig toedoen van bestrijdingsmiddelen. Als het experiment slaagt, wordt er gekeken naar opschaling van het ophalen van koffiedrab uit meer AH winkels en zullen er in meer AH winkels op koffie geteelde oesterzwammen verkrijgbaar zijn.

Smaakmakers
Oesterzwammen staan bekend als ware smaakmakers in de keuken. De vlezige structuur van de ‘zwam’ maakt ze ook een geschikt alternatief voor vlees. Ze zijn bovendien gezond, calorie- en vetarm én rijk aan mineralen, vitaminen en vezels.

Albert Heijn experimenteert met productinnovaties
Albert Heijn stimuleert initiatieven die een positieve bijdrage leveren aan het voedselsysteem en wil een bijdrage leveren aan een duurzame economie en groen ondernemen, het hergebruiken van materialen, grondstoffen en afvalstoffen. Daarom krijgt een aantal winkels de komende weken een flexibel schap voor het experimenteren of activeren van nieuwe productconcepten met mogelijkheden om te laten proeven en te verkopen.