Zaandam,
09
april
2019
|
16:15
Europe/Amsterdam

Over verpakkingen bij Albert Heijn

In september vorig jaar vertelden we over onze ambities om minder verpakkingsmateriaal te gaan gebruiken – 25% minder in 2025 - en de verpakkingen 100% recyclebaar te maken. Daar zijn we nu druk mee bezig. We merken dat plastic een actueel thema blijft waar veel vragen over zijn. Anita Scholte Op Reimer, verantwoordelijk voor kwaliteit en duurzaamheid bij Albert Heijn, geeft antwoord op de drie meest gestelde vragen. Ook laten we drie voorbeelden zien van plasticreductie die op het eerste gezicht klein lijken, maar een grote impact hebben.

Moet dat nou, al dat plastic?
Verpakkingen, waaronder plastic, hebben een functie. Ze zorgen ervoor dat producten niet beschadigen en langer goed blijven. De verpakking voorkomt zo dat er voedsel weggegooid wordt en dat levert milieuwinst op. We stellen ons wel altijd de vraag: is de verpakking nodig, kan het met minder plastic of zelfs helemaal zonder. En als een verpakking nodig is, kiezen we zoveel mogelijk voor recyclebare materialen.

Groente en fruit ligt op de markt niet in plastic, waarom bij jullie wel?
Albert Heijn vult in Nederland elke avond 5 miljoen borden. Dit betekent dat we heel veel groente en fruit inkopen om genoeg te hebben voor al onze klanten. Er zijn verschillende redenen waarom we groente en fruit verpakken. Bijvoorbeeld omdat de producten een deel van het jaar niet uit Nederland komen. De verpakking zorgt er dan voor dat ze niet beschadigen en langer goed blijven. Biologisch groente en fruit verpakken we omdat we wettelijk verplicht zijn een duidelijk onderscheid te maken tussen ‘gewone’ groente en fruit en biologisch. En dan kun je beter de biologische producten verpakken omdat dit een veel kleiner aantal is. We zijn wel aan het kijken naar alternatieven zoals stickers voor de biologische producten.

Ook wij willen graag minder plastic zien op onze groente- en fruitafdeling. Op dit moment doen we in onze winkel in Hoofddorp een proef met onverpakte groente in combinatie met dry misting, een systeem dat de groente en het fruit goed op temperatuur houdt. Klanten reageren hier enthousiast op.

Waarom zijn jullie tegen statiegeld op kleine flesjes?
Wij vinden dat al het zwerfafval van straat moet verdwijnen. Dit geldt voor kleine flesjes, maar bijvoorbeeld ook voor papier, blikjes en kauwgom – producten waar je geen statiegeld voor kunt vragen. Wij ondersteunen de gestelde doelstellingen van de staatssecretaris voor wat betreft het verminderen van de hoeveelheid kleine flesjes in het zwerfafval. Samen met Nederland Schoon en o.a. benzinestations, andere supermarkten, horeca en fabrikanten werken we aan deze doelstellingen binnen een brede aanpak van zwerfafval. Want iedere afgedankte verpakking die op straat belandt, is er één te veel.

Drie ogenschijnlijk kleine aanpassingen met grote impact

Folie op fruitschalen en kaas: 500.000 kilo minder plastic
We hebben de deksels van onder andere aardbeien en druiven vervangen door een dun laagje folie. Datzelfde hebben we gedaan met de pakjes kaas. Dat scheelt bijna een half miljoen kilo plastic per jaar

Bitterkoekjes: ruim 14.000 kilo minder plastic
Koekjes zijn kwetsbaar en je wil niet dat ze in stukjes uit de verpakking komen. Daarom hebben veel koekjes in de verpakking nog een plastic bakje. Bitterkoekjes zijn een uitzondering: die breken niet. Daarom konden we het plastic bakje verwijderen en zitten ze nu los in de zak. Besparing: 14.315 kilo per jaar.

Wasmiddel: 89.000 kilo minder verpakking
We hebben al onze wasmiddelenverpakkingen aangepast. Bijvoorbeeld AH Kleur vloeibaar, het wasmiddel is geconcentreerder waardoor we een kleinere fles kunnen gebruiken. Zo besparen we in totaal 53.000 kilo kunststof en 36.000 kilo karton.