05
april
2022
|
09:29
Europe/Amsterdam

Reactie Albert Heijn Oxfam Novib supermarktenranglijst

Vandaag publiceert Oxfam Novib de supermarktenranglijst. Op deze ranglijst worden de vijf grootste Nederlandse supermarkten sinds 2018 jaarlijks beoordeeld op hun mensenrechtenbeleid en -praktijken voor arbeiders, kleinschalige boeren en vrouwen in hun toeleveringsketens in ontwikkelingslanden. 

In het rapport van Oxfam Novib worden alle merken van Ahold Delhaize meegenomen. Hierdoor ontstaat een vertekend beeld van de vele inspanningen die Albert Heijn allemaal zet, als voorloper met onze eigen due diligence-aanpak binnen Ahold Delhaize.  

Mensenrechten zijn een belangrijk onderwerp binnen onze missie ‘Samen beter eten bereikbaar maken. Voor iedereen’. Dit brengt verantwoordelijkheden met zich mee, onder meer ten aanzien van de mensen die werkzaam zijn in onze productketens. Zo hebben we duidelijke afspraken met onze leveranciers over de bescherming van mensenrechten. Wij kennen bij Albert Heijn onze nationale en internationale ketens en pakken proactief vraagstukken/risico’s op deze onderwerpen aan. Wij hebben een eigen mensenrechten (due diligence) aanpak waardoor wij meer controle hebben en snel veranderingen kunnen doorvoeren in de productie van onze eigen merkproducten. Sinds 2019 delen we onze aanpak over mensenrechten en klimaat in ons duurzaamheidsverslag. Om dit onderwerp extra kracht bij te zetten hebben we hier dit jaar ook apart over gerapporteerd. 

Onze aanpak is hier te lezen: https://www.ah.nl/over-ah/duurzaamheid/mensenrechten.