Zaandam,
24
maart
2016
|
00:00
Europe/Amsterdam

Supermarktcoaches Albert Heijn in gezond gesprek met vmbo-scholieren

Samenwerking gemeente Amsterdam, de Vrije Universiteit Amsterdam en Amsterdam Health & Technology Institute voor een gezondere voedselomgeving voor Amsterdam

Vandaag vertelden Damian en Elshenay van Albert Heijn aan de Kinkerstraat aan 15 vmbo-scholieren van het Huygens College hoe je gezonder kunt eten en snacken. Dit initiatief is onderdeel van het platform Gezonde Voedselomgeving Amsterdam. Samen met Albert Heijn onderzoeken de gemeente, de afdeling Gezondheidswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam en het Amsterdam Health & Technology Institute wat het effect is van gezonde initiatieven in de supermarkt op het aankoopgedrag van consumenten.

Gezonde kassa en supermarktcoach

De gezonde initiatieven die onderzocht worden zijn de gezonde kassa en de supermarktcoach. In november 2015 plaatste Albert Heijn bij alle winkels in Nederland verantwoorde producten bij de kassa. In honderd winkels, waaronder 9 in Amsterdam, werden de snoepmeubels op de kop vervangen door meubels met lekkere, gezonde en bewuste producten zoals groenten en fruit, fruitsalades en verse sappen. Ook werden in een aantal Albert Heijn winkels in Amsterdam jonge medewerkers opgeleid tot supermarktcoach. Deze medewerkers geven scholieren een rondleiding door de supermarkt in de vorm van een interactieve quiz over gezonde producten. Vervolgens stellen de scholieren in groepjes een gezonde, lekkere, goedkope lunch samen, gaan ze hiermee op de foto en formuleren ze samen een goed voornemen om gezond te blijven eten.

In het onderzoek wordt o.a. gekeken wat de invloed is van dit initiatief op het aankoopgedrag van de scholieren onder schooltijd. Voedingswetenschapper Coosje Dijkstra van de Vrije Universiteit Amsterdam: "Juist door jonge, hippe Albert Heijn medewerkers een gezond voorbeeld te laten zijn voor jonge scholieren, zullen de scholieren zich eerder aangesproken voelen om gezondere aankopen te doen in te supermarkt. Dit spreekt meer tot de verbeelding dan een docent of wetenschapper".

Deze unieke samenwerking past bij de vele gezonde initiatieven die Albert Heijn neemt om klanten te helpen bij een gezondere levensstijl.

Bijgaande foto kunt u rechtenvrij gebruiken.