19
januari
2023
|
15:12
Europe/Amsterdam

Tropische garnalenketen bij Albert Heijn duurzamer en transparanter

Samenvatting

Albert Heijn stapt vanaf april dit jaar als eerste supermarkt over op een transparante en duurzamere tropische garnalenketen. Hiervoor gaat Albert Heijn een samenwerking aan met garnalenleverancier Klaas Puul uit Volendam, diervoedingsbedrijf Nutreco en vaste tropische garnalenkwekers uit Ecuador. ‘Samen beter eten bereikbaar maken. Voor iedereen.’, vanuit deze missie neemt Albert Heijn continu initiatieven om de wereld beter achter te laten.  

Voor Albert Heijn past deze samenwerking perfect bij de ambitie om verder te verduurzamen. Zo wil de supermarktketen de ecologische voetafdruk van producten in verse en houdbare ketens halveren in 2030. Verandering is nodig in de hele voedselproductieketen. Albert Heijn doet dat vanuit de missie om samen beter eten bereikbaar te maken voor iedereen. Daarin wil Albert Heijn zoveel mogelijk grip op ketens en afspraken maken binnen een gehele keten. Voor producten zowel uit Nederland als van verderweg. Met deze samenwerking bereikt Albert Heijn een nieuwe mijlpaal in de tropische garnalenketen.  

Klimaatimpact 
Het verlagen van de uitstoot van broeikasgassen is een belangrijk onderdeel van deze samenwerking. Dit wordt gedaan op de garnalenkwekerij en ook in de samenstelling van het voer dat uitsluitend gemaakt wordt van ontbossings- en landconversievrije soja. Garnalenvoer bevat naast soja, meestal vismeel en visolie. Visolie wordt deels vervangen door het plantaardige ingrediënt algenolie. Het vismeel zal deels vervangen worden door insectenmeel. De vismeel en visolie worden gewonnen uit gevangen vis. Door deze bestanddelen te vervangen hoeft er minder wilde vis te worden gevangen om het voer te maken. Alle vis die wel gebruikt wordt voor het garnalenvoer komt uit bijproducten van de visverwerking van gecertificeerde visserijen. Dit zorgt voor een positieve impact op visbestanden en de biodiversiteit van oceanen.  

Dierenwelzijn 
De tropische garnalen die Albert Heijn uit Ecuador, Zuid-Amerika, haalt, worden minder intensief gekweekt. Minder intensief betekent meer ruimte voor de tropische garnaal. Andere verbeteringen op het gebied van dierenwelzijn worden door Albert Heijn, de leverancier en de tropische garnalenkwekers de komende tijd verder ontwikkeld.