Zaandam,
11
mei
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Witte asperges en aardbeien meest gemiste seizoensgroente

Nederland snakt 's winters naar 't witte goud en zomerkoninkjes

Zaandam, 11 mei 2015 - Nederlanders hebben beperkte kennis over groente en fruit uit het seizoen. Dit blijkt uit het feit dat Nederlanders met name bij fruit moeite hebben om aan te geven welke producten op dit moment verkrijgbaar en uit Nederland afkomstig zijn. Dat geldt echter niet voor de witte asperge en de aardbei. Deze twee producten worden buiten het seizoen het meest gemist. Belangrijke associaties bij seizoensproducten zijn de versheid en de lekkere smaak van deze producten. Bij het kopen van groente en fruit wordt echter niet zozeer gelet op wat er in het seizoen is maar vooral voor aanbiedingen gekozen. Dit - en meer - blijkt uit het Groente en Fruit-onderzoek dat is uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van Albert Heijn.

Vers en smaakvol

De kennis van Nederlanders over groente en fruit uit het seizoen is beperkt. Met name bij fruit heeft men moeite om aan te geven welke producten op dit moment verkrijgbaar en afkomstig uit Nederland zijn. Zo weet slechts iets meer dan 10% van de ondervraagden dat bramen en frambozen op dit moment in het seizoen zijn. De belangrijkste associaties die de ondervraagden hebben bij groente en fruit uit het seizoen zijn de versheid (58%) en de smaak die in het seizoen als best wordt beoordeeld (57%).

Het witte goud

De witte asperge is de bekendste seizoensgroente van Nederland en ook de meest gemiste seizoensgroente in de winter. Veel gegeten ook, want uit cijfers van het Nederlands asperge centrum blijkt dat we ieder jaar bijna een kilo asperges per persoon eten. Dat klanten blij zijn dat de asperge er weer is, merkt Allerhande aan de receptenzoeker. In april zochten maar liefst 40.000 klanten naar een recept met asperges waarbij de asperges met ham en ei en holandaisesaus favoriet is.

Het Nederlandse aspergeseizoen loopt officieel van de tweede donderdag in april tot en met 24 juni en bij aspergeleverancier Marc Verkuijlen van Albert Heijn wordt in deze periode hard gewerkt om alle asperges te oogsten. De firma Verkuijlen teelt al sinds 1974 voor Albert Heijn: 'En dat is hard werken, want we steken alles nog steeds met de hand. Een goede planning is daarbij essentieel want als we te lang wachten, komen de stengels boven de grond en verandert de kleur en de smaak van de asperges heel snel.'

Smaakvolle aardbeien

De andere favoriet is de aardbei die in juni op z'n lekkerst is. De aardbeien van Albert Heijn komen van zes verschillende telers waarvan de meeste al ruim 30 jaar aardbeien aan Albert Heijn leveren. 'De smaak van de aardbei wordt niet alleen bepaald door de hoeveelheid zonlicht maar ook het ras is van belang. De kunst is om ze rijp - met een zoete en volle smaak - te oogsten en nog dezelfde dag naar de winkel te krijgen', aldus aardbeienteler (en 'broer van') Jorg Verkuijlen.

Alle winkels van Albert Heijn staan de komende weken in het teken van groente en fruit van het seizoen om de nieuwe oogst groente en fruit in de spotlights te zetten. De mei Allerhande bevat informatie over en recepten met seizoensproducten en er zit een kalender bij waarop klanten precies kunnen zien welke soorten groente en fruit op welk moment het lekkerst zijn.

Persfoto's