Zaandam,
31
januari
2019
|
17:10
Europe/Amsterdam

Eerste oogst ‘sla op water’

Albert Heijn, Koninklijke Vezet en B-Four Agro zetten zich in voor duurzame teelt

Hoe beheers je als kweker van sla het wisselvallige Nederlandse klimaat? Hoe zorg je ervoor dat er minder mest of kunstmest in het oppervlaktewater terecht komt en hoe beperk je het gebruik van bestrijdingsmiddelen? Door: sla op water te kweken. Hieraan zitten de volgende voordelen:

  • het hele jaar beschikbaar
  • constante kwaliteit (beheerst klimaat, geen ongedierte en ziektes)
  • minder CO2-uitstoot
  • geen gebruik van gewasbeschermingsmiddelen

Albert Heijn, groenteleverancier Vezet en slakweker B-Four Agro oogsten donderdag 31 januari de eerste krop sla die op water is geteeld.

Albert Heijn verkoopt vanaf vandaag zes op water gekweekte slasoorten (Botersla, Rode en Groene Eikenbladsla, Frisee, Lollo Rossa en Batavia). Het hele jaar beschikbaar en geteeld zonder gewasbeschermingsmiddelen en zonder meststoffen te verspillen. Smaak, voedingswaarden en houdbaarheid van deze slasoorten zijn vergelijkbaar met die uit de volle grond.

Vermindering voetafdruk
Een voordeel van het kweken van ‘sla op water’ is dat de ecologische voetafdruk afneemt. Kweek en transport vinden geheel binnen Nederland plaats. Het hele jaar kan er sla geteeld worden in Nederland. Alleen in de winter komt een klein percentage sla uit bijvoorbeeld Spanje, dat scheelt veel transportkosten en -uitstoot. Een besparing in diesel van één volle vrachtwagen per dag.

Proces
In ca. 6-8 weken worden zaadjes opgekweekt tot slakrop. De zaadjes worden plantjes in de kweekcel die vervolgens naar de kas gaan. Daar groeien ze onder zonlicht en voeden zich met voedingsstoffen uit het water. In de winter wordt de kas bijverwarmd en bijverlicht met gas uit o.a. de eigen biogasinstallatie en elektriciteit van zonnepanelen. De elektriciteit die hiervoor gebruikt wordt is volledig duurzaam opgewekt, daarnaast wekt B-four Agro gas op met een eigen biogasinstallatie waarin de reststromen van zowel B-four Agro als Koninklijke Vezet verwerkt worden. Na de oogst (ca. 190.000 kroppen per week) verwerkt Koninklijke Vezet de sla in ruim 1 miljoen producten (zakjes gemengde sla en maaltijdsalades) per week. Vezet is Europees marktleider in gemaksgroente. Albert Heijn wil het hele jaar verse sla kunnen verkopen. Deze teelttechniek maakt het Nederlandse slaliefhebbers mogelijk het hele jaar verse sla van eigen bodem te eten.