Zaandam,
21
juni
2018
|
00:01
Europe/Amsterdam

Reactie rapport Oxfam Novib 'Behind the barcodes'

Oxfam Novib heeft vandaag het rapport 'Behind the barcodes' gepubliceerd. Albert Heijn vindt het belangrijk hierop te reageren.

We willen hetzelfde: een eerlijke keten waar onze producten vandaan komen. En om die reden is het goed dat Oxfam Novib het onder de aandacht brengt.

Dit kan alleen door iedere dag weer stap voor stap samen te werken met onze partners in die keten zoals toeleveranciers, autoriteiten en belangenorganisaties zoals Oxfam Novib.

Maar we willen het beeld bijstellen dat het nu lijkt dat Albert Heijn niets doet. Bijvoorbeeld in de keten voor groente en fruit kennen we onze leveranciers. En daar werken we ook al heel lang mee samen. We stellen vergaande eisen aan al onze leveranciers, met extra aandacht in de landen waarover Oxfam Novib het heeft. In die landen werken we ook veel met keurmerken en certificeringen en dat gaat heel ver.
Zo is al onze koffie, thee en cacao UTZ gecertificeerd; we komen tot aan de boeren zelf. Een ander voorbeeld zijn onze groente- en fruitleveranciers zoals bijvoorbeeld van de druiven uit Zuid Afrika, de bananen uit Ecuador, de avocado’s uit Peru en de tomaten uit Marokko waar we al tientallen jaren mee samenwerken. Daar komen we zelfs bij de boeren op het erf.

We nodigen Oxfam uit om samen concrete gemeenschappelijke verbeterpunten te vinden in hun onderzoek die bij kunnen dragen aan een oplossing.