Leiden,
21
maart
2019
|
15:53
Europe/Amsterdam

"We mogen allemaal wel wat liever zijn voor bijen en hommels "

Albert Heijn en Naturalis onthullen bijenhotel in Leiden

Samenvatting

Bijen en hommels spelen als bestuivers een cruciale rol in onze voedselketen, maar de bijen- en hommelstand staat om verschillende redenen onder druk. Dat is zorgelijk, want zonder deze insecten zou de wereld er anders uitzien. Om aandacht te vragen voor dit probleem onthulden Albert Heijn en Naturalis Biodiversity Center vandaag samen met dr. Freek Vonk een bijenhotel in Leiden. “Dit bijenhotel laat in het klein zien waar het allemaal om draait. Meer plek en bloemen voor bijen als een soort keurmerk voor een gezondere en duurzame landbouw”, zei Anita Scholte op Reimer, directeur Kwaliteit & Duurzaamheid bij Albert Heijn bij de onthulling in het Stevenspark. "Want we mogen allemaal wel wat liever zijn voor bijen en hommels."

Voor bijen en hommels mogen de parken, perken en tuinen in Nederland wel wat minder bebouwd, onderhouden en aangeharkt zijn, zo werd duidelijk in Leiden. De 360 soorten die in Nederland leven zijn kwetsbaar en hebben het zwaar. De helft is bedreigd. Daarom is het voor de natuur en landbouw inmiddels belangrijk om meer rekening met ze te houden. En niet alleen met bijen en hommels, maar ook met andere insecten.

Het inzaaien van bloemen en kruiden in de tuin helpt. Maar ook bijenhotels leveren een bijdrage; daar kunnen wilde bijen hun eitjes leggen in holle stengels, zoals bamboe en riet, en in gaatjes in hout. Samen met de leerlingen van groep 7 van O.B.S. De Stevenshof werden bloemen en planten geplaatst rondom het nieuwe bijenhotel.

Vincent Kalkman, entomoloog van Naturalis liet aan de hand van een pizza het belang zien van insecten voor ons voedsel. Tomatenpuree, paprika, ananas, ui en zelfs de knoflook in de salami zijn allemaal afhankelijk van bestuiving door dieren.

Onderzoeker en tv-presentator dr. Freek Vonk speelde met de leerlingen vervolgens een korte Insectenquiz. Freek Vonk: “Insecten zijn niet alleen belangrijk maar ook heel leuk. Zelfs in Nederland valt er nog veel te ontdekken." De leerlingen van De Stevenshof wilden vervolgens van de bekende bioloog natuurlijk weten wat zíjn favoriete insecten waren. "De veenmol in Nederland, zoek hem maar op Internet. En wereldwijd is dat de bidsprinkhaan", antwoordde Vonk enthousiast.

Biodiversiteit

Als biodiversiteitsinstituut is Naturalis dagelijks bezig met onderzoek naar insecten. Entomoloog Kalkman: “Er is momenteel veel behoefte aan kennis over insecten. Met welke soorten gaat het slecht? Wat kunnen we verbeteren in de landbouw? Hoe maken we de bermen bloemrijker? Hoe kunnen we insecten tellen? Allemaal vragen waar Naturalis momenteel aan werkt."

Op zijn beurt werkt Albert Heijn hard aan de biodiversiteit rondom de akkers. Samen met telers vermindert de supermarktketen stap voor stap het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Ook worden jaarlijks tientallen kilometers akkerranden ingezaaid met een speciaal mengsel van bloemen en kruiden om een goede leefomgeving voor bijen en andere nuttige insecten te creëren.

Insecten in de schijnwerpers

De komende weken zetten Naturalis Biodiversity Center en Albert Heijn insecten in de schijnwerpers. In een spaarcampagne spelen insecten de hoofdrol en kunnen kinderen alles leren over het belang van veertig meer én minder bekende insecten. Naturalis weet alveel langer dat het slecht gaat met de biodiversiteit en de insecten in Nederland. Het kennisinstituut vindt het belangrijk dat iedereen die daar iets aan kan doen, dat ook weet. Albert Heijn realiseert zich als geen ander hoe belangrijk insecten zijn voor producten in de supermarkt: zonder insecten zou de teelt van veel soorten groenten en fruit een stuk lastiger of zelf onmogelijk worden.